2023. október 6., péntek

Tagsági díjas online vállalkozási ötlet

 

Játékkedvelők internetes klubja másképpen

Tom, 13: Mindenekelőtt köszönöm a választ. Igazolta azt, amit korábban hallottam, mármint hogy a tagsági díjas online vállalkozások a legsikeresebb és legkönnyebben vezethető internetes vállalkozások közé tartoznak. Köszönöm a leírást és az elképzelést is (https://onlinevilag.blogspot.com/) Jónak tartom, de én úgy érzem, nem lennék elég jó abban, hogy reklámozásokat megbeszéljek. Az említett vállalkozás jövedelme pedig ebből lenne. Meg talán túl fiatal is vagyok ahhoz, hogy ilyen komoly tárgyalásokat folytassak. Talán később, ha már eredményes lesz a vállalkozás és én is tapasztaltabb leszek, jó lesz. De nincs olyan megoldás, hogy az internetes játékok kedvelőinek klubjára építsem fel az online vállalkozásomat, de  ne a hirdetések biztosítsák a bevételemet?

Válasz: De még mennyire, hogy van. Sőt. De kezdjem az alapoknál: A tagsági díjas klubokra épülő online vállalkozások az online vállalkozások legsikeresebbjei közé tartoznak. A tagsági díjas online vállalkozások között az online vállalkozás jellege alapján két csoportot különböztetünk meg. Az egyik, ahol ingyenes a tagság, de mint ahogy arról szó volt, itt az online vállalkozás vezetőjének, tulajdonosának jövedelmét a hirdetések biztosítják. A másik, ahol tagsági díjat kell fizetni. Lényeges különbség a két megoldás között, hogy ez az utóbbi sokkal hamarabb kezd el jövedelmet termelni és sokkal kevesebb taglétszámmal is sikert biztosíthat az online vállalkozó számára. Ennek a megoldásnak viszont az a hátránya, hogy sokkal nagyobb a lemorzsolódás, az első maptól az utolsóig dolgoznod kell azon, hogy új tagokat toborozz. És ez kicsit sem könnyű feladat. Van azonban egy kiskapu.

De kezdjük azzal, hogy amikor az emberek belépnek egy tagsági díjas klubba, mindig azt mérlegelik, hogy mennyit kell nekik fizetni és ezért mit kapnak cserébe. Nem pénzről van szó, hanem inkább eszmei értékekről: az lehet digitális vagy fizikai termék, fontos információ, ismertetések, kapcsolat... És valami más is, ami az említett kiskaput jelenti: Elit klubnak lehetnek a tagjai.

Ha tagsági díjas klubban gondolkozol akkor két irányba indulhatsz el. Az első az, hogy gondolkodj el azon, mit adhatsz a tagoknak a tagsági díj fejében. Színészek, énekesek, sportokók kedvelőinek klubjában ez lehet a klub tagjai által kedvelt személy fényképe, aláírása (a tag nevére szóló dedikálás sokkal hatásosabb és a tag számára értékesebb a puszta aláírástól, de nehezebb eladni), sálak, bögrék, plakátok, ismertető szövegek...

A másik út, ha exkluzívá teszed a klubot. Mondjuk csak az lehet a tagja, aki elért egy meghatározott (elég magas szintet) a játékban. Ezt kell hirdetned. Közben hirdethetsz versenyzői, játszói oktatást, amit akár pénzért is árulhatsz. Akkor a szenvedélyes játékosok tagjai akarnak lenni a klubnak. Különösen, ha a klub társadalmi elismerést is biztosít. Mondjuk a blogon írsz a tagokról, a legjobbaknak diplomát osztasz, tagsági kártyát lehet, vagy kell venni a tagoknak... Jó megoldás az is, ha a legjobbak fényképét és életrajzát összegyűjtöd egy könyvben és azt megjelentetheted valamelyik egyedi könyvnyomdával, ahol a megrendelések szerint nyomják és küldik el a könyveket. A két nagy amerikai nyomda, a Lulu és az Amazon sokkal olcsóbb és jobb feltételeket kínál, mint a magyar nyomdák, hasonló programmal. Semmit se kell fizetned és feltöltheted az anyagot, amit a rendszer automatikusan összerak és árul. Az Amazonnál nincs semmilyen előfeltétel, de magyar nyelvű szöveget nem engedélyez. A Lulu szereti a magyar nyelvű könyveket is. Viszont ahhoz, hogy árulja legalább egy példányt meg kell venned tőle. A könyv előállítási költségei 2-7 dollár között mozog. Ha mondjuk 9 dollárért árulod, a szállítási költséggel együtt az egy példány még mindig csak 30-35 dollár közt lesz. Vagyis mintegy 10.000 forintért megjelenhet a könyved. (Ez A4-es formátumú, 80-100 oldalas könyvre vonatkozik. Én az A5-ös formátumot javaslom 9 pontos betűmérettel, azzal, hogy a lapnak 2-2,5 centiméter keretet hagyjál. Ez a Worldben könnyen beállítható. Ebben a formátumban a szokványos A4-es formátumú 80 oldalas anyag 12 pontos betűmérettel és sűrű sortávolsággal az említett A5-ös szokványos könyv méretben körülbelül 140 oldalas könyvnek felel meg és valamennyivel olcsóbb lesz az említett példánál. A nyomdák egyébként B tipusú papírívvel számolnak, ami, amikor a könyvet körbevágják, hogy a lapok egyenlő nagyságúak legyenek, szinte megegyező az A formátumokkal.) A Lulu rendelkezik egy egyszerűen használható fedőlapkészítővel és ingyen biztosítja az IBNS számot, ami nélkül fejlettebb országokban a könyvet már nem lehet könyvtárban, dokumentum archívumban elhelyezni, vagy hivatalosan eladásra bocsájtani. Neked a könyvvel csak annyi a feladatod, hogy Worldben szerkeszted és feltöltöd az anyagot, megrendelsz egy könyvet. Ezután értesíted a könyvben szereplőket, hogy melyik címen rendelhetik meg a könyvet. Ez adhat egy kis plusz bevételt a klubhoz és rendszerűsítheted is az ilyen, mondjuk évfolyamkönyv megjelentetését. 

Tagsági díjas online vállalkozási ötlet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...