2019. november 25., hétfő

Nem gyakori kérdések


Mennyi a szerzői ív?

Andrea: Családi vállalkozásunk van. Újévre szeretném meglepni a dolgozókat, partnereket és klienseket egy, a családi vállalkozásról szóló könyvvel. Számunkra ez fontos dokumentum lenne. Már elkészítettem a szöveget. Szövegszerkesztővel 62 oldal, amihez 26 egész oldalas képet szeretnék mellékelni.A nyomdász, akit felkerestem, hogy agyon árajánlatot, azt kérdezte, hány szerzői ív írásom van. Nem tudtam neki mit mondani. Mi a fene az a szerzői ív. 
Válasz:
A számítógépes szövegszerkesztők az írógépekhez hasonlóan A4-es oldalra tervezik a szöveget (hacsak nem állítják be másképpen a szövegszerkesztőt). Ez másfeles sortávolsággal egy oldalon 30 sort jelent és soronként 60 betűhelyet. A jól olvasható betűméret a szövegszerkesztők esetében a valamikori irógépek betűméretével nagyjából azonos 11-es, vagy 12-es nagyság. A könyvek esetében is arányba hozzák az oldal nagyságát és a betűméreteket. A nyomdász használhat kisebb és nagyobb betűket is. Kisebb betűk esetén egy sorban 85-88 betűhely van és az oldalon 42 sor fér el. Nagyobb betűk esetén soronkénti 50 karakterről beszélünk és általában 35 sorosra tervezik az oldalt. Természetesen vannak ennél kisebb, illetve nagyobb betűkkel nyomtatott könyvek is, de azok már szokatlan betűméretek. Láthatjuk, hogy egy könyv oldalán nagyon eltérő számú betűhely van. Ezért maradt meg a nyomdászatban a nyomdász és a szerzők között bevált mértékegység, a szerzői ív. Ezzel a szerző és a nyomdász is tud számolni. Egy szerzői ív 40.000 betűhelyet (betúk száma + szóközök száma) tartalmaz. Mostanában már hallottam olyanról, hogy a szerzői ívet úgy adják meg, hogy 40.000 plusz/mínusz néhány ezer betűhely, mondván, hogy a nyomdász a betű nagyságával elasztikusan tudja kezelni az oldalak tördelését. Személy szerint nem egyezek ezzel: Ha van egy mértékegység és meghatározták, hogy az mennyi, akkor azt, ameddig a meghatározáson nem változtatnak, az adott formában illik használni. A nyomdászoknak meg hagyjuk meg a számolási és az oldalak szerkesztési lehetőségét. Úgyis jobban tudják csinálni bárki másnál.
Nézd meg, hogy az általad készített szöveg esetében egy sorban hány betű fér el és hogy az oldalon hány sor van. A két adatot szorozd össze, majd a 40.000-et oszd el ezzel a számmal és máris megkapod, hogy hány szerzői ívet írtál.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...