2019. november 27., szerda

Újságíróknak

Mi az a feles?

Anikó, 16: Egy társaságban az egyik lány, aki a rádióba szokott híreket írni, azt mondta, hogy naponta két eseményről egy-egy felest kell írnia. Ő szörnyen okosnak tünt, mi többiek meg elég butának, mert nem tudjuk, mi az a feles. Mi az?
Válasz: A feles a radiós újságírásban kialakult mértékegység. Egy megfelezett A4-es oldalra írt szövegről van szó. Innen a neve, a feles.
Az A5-ös, vagyis a megfelezett A4-es papírlapra írógéppel vagy szövegszerkesztő szabvány 11-es vagy 12-es batűivel 14 sor fél rá. Ha egy sorban szabvány szerint 60 karakterhelyet alkalmazunk (A vízszintes lécen lehet beállítani a szövegszerkesztő programban), a felest átlagosan egy perc alatt lehet beolvasni. Persze ez attól is függ, hogy milyen nyelven íródott a szöveg és milyen gyorsan beszél a bemondó, de a legtöbb nyelven egy átlagos bemondó egy perc alatt olvas be egy felest. Egy sorhoz ugyanis 4,2-4,5 másodperc kell. Ennek ismeretében például a hírblokk szerkesztőjének elegndő megszámolni az egész és fél feleseket, hogy tudja, hány perces lesz a blokkja. A radiós világban az is elterjedt, hogy egy hír legfeljebb fél feles, egy információ (ami tulajdonképpen egy bővített hír), legfeljebb egy feles lehet.
Mint már mondtam, az hogy milyen gyorsan lehet beolvasni egy felest, nyelvfüggő. Sokan azt várják, hogy a pergősebb olasz, angol, vagy koreai nyelvben a felest gyorsabban be lehet olvasni, mig a kimértebb, lassúbb magyar vagy szláv nyelvekben lassabban. De a különbség elenyésző, kevesebb mint 10 százalék.
A felesek kialakulásával kapcsolatban szerzett radiós újságírói ismeretek az internet világában is fontosak. A honlapnak, blognak, illetve a posztok írójának 8-9 másodpercen múlik a sikere. Ennyi idő alatt dönti el ugyanis az olvasó, hogy elolvassa-e az írást vagy sem. Vagyis az írás első két sora hozza meg a sikert, vagy a sikertelenséget.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...