2019. november 25., hétfő

Nem gyakori kérdések


Hogyan alakítsuk a hírt?



Erzsébet: Középiskolás vagyok és szeretnék a helyi újságnál külmunkatársként dolgozni. Egy újságíró nő, aki ott dolgozik, azt mondta, a híreket mindg az eseményhez kell alakítani. Ez mit jelent? Meg tudná mutatni egy példán?
Válasz: Egy hírnek az öt alapkérdésből négyre ( Kivel történt?, Mi történt?, Mikor történt? és Hol történt?) mindig válaszolni kell. Az ötödik kérdésre (Miért történt?) az alaphír általában nem ad választ, csak a bővített hír. De nem ez az egyetlen dolog, amit az informálás alapeleméről tudni kell. A hírt a jó újságíró mindig ahhoz alakítja, hogy mit akar kiemelni. Lássunk egy példát:
Az esemény a helyi sportegyesület  elnökségének ülése, amelyen az edzőtáborozásról döntöttek. Az értekezletet pénteken tartották meg.
1.    Ha az a hír, hogy az elnökség végre összeült: Összeült a helyi sportegyesület elnöksége. A pénteken megtartott ülés napirendjén az edzőtáborozás szerepelt.
2.    Ha az a hír, hogy mi történt: Az edzőtáborozásról határozott a helyi sportegyesület elnöksége. Az értekezletet pénteken tartották meg.
3.    Ha az a hír, hogy mikor hozták meg a döntést: Pénteken tartotta meg értekezletét a helyi sportegyesület elnöksége. Az ülésen az edzőtáborozásról volt szó.
4.    Ha az a hír, hogy kivel történt: A helyi sportegyesólet elnöksége határozott az edzőtáborozásról. Az ülést pénteken tartották meg.
Ez csak néhány példa egy elképzelt hírrel kapcsolatban. De azt hiszem, jó útmutató lehet. A lényeg, hogy az újságíró mindig gondolja végig, hogy a hír miért fontos és annak az elemnek a kiemelésével, hangsúlyozásával írja meg a hírt.

További jó munkát, a szerkesztőségeknek pedig lelkiismertes és céltudatos újságírókat kivánok.
És legyen itt két olyan hír, amelyek anekdotaként keringnek az újságírók körében:

-       Joe Smith gyufa fényénél szerette volna megnézni, hogy autója benzintartájában van-e még üzemanyag. Özvegye az autót alkatrészenként árulja.

-       Egy rangos sporteseményen a Szovjetúnió csapata az előkelő második helyet szerezte meg. Ugyanezen a versenyen az Egyesült Államok csapata csak utolsó előtti lett. (Ehhez a hírhez magyarázatként hozzá kell tenni, hogy a TASSZ közölte és hogy a Szovjetúnió – Egyesült Államok atlétikai pérviadalról szólt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...