2019. november 26., kedd

Nem gyakori kérdések


Hány betűből áll egy szó?

János, 44: Olvastam, hogy a jó poszt, amelyet a Google is értékel, számon tart és amely felkerülhet a találatok listájára is, tehát amire a Google  keresője is küld olvasót, 300-600 szóbol áll. Milyen hosszú ez?
Válasz: Valóban a Google keresőmotorja is átnézi a posztokat. Így jó volna olyan bejegyzéseket írni, amelyek megfelelnek a Google posztokra vonatkozó előírásaira. Hogy ne legyen tévedés: A Google a legalább 300 szóból álló és 600 szónál nem hosszabb hozzászólásokat támogatja. De nem zárja ki az ennél rövidebb, vagy hosszabb hozzászólásokat sem. A lényeg, hogy a poszt az adott témáról szóljon és a többi követelménynek is megfeleljen.
De hogy a kérdésre válaszoljak: Az, hogy egy 300 szavas cikk milyen hosszú, elsősorban attól függ, hogy milyen nyelven írták. Általában azt szokták mondani, hogy az angol nyelv a rövid, többnyire 2, 3 vagy 4 betűs szavakból építkezik. A magyar nyelvre azt állítják, hogy közepes hosszúságú szavakból áll, mig a német közismerten olyan nyelv, amely a hosszú szavakat szereti. De az az igazság, hogy ez nem teljesen igaz.
A kutatások kimutatták, hogy az egyik legrövidebb szavakból építkező nyelv a vietnámi. Átlagosan a szavai négy és fél betűből állnak, azaz a legtöbb esetben 4-5 betűt használ egy-egy szóhoz. A közhiedelemmel ellentétben a francia nyelv is rövid szavakat használ: A szavai átlagosan 5,4 betűből állnak.  Rövid szavakat használnak a délszláv nyelvek is. A horvát, szerb, bosnyák, vagy montenegrói nyelv szavai átlagosan 5,6 betűből állnak. A makedón és bolgár szavai ettől átlagosan 1 betűvel hosszabbak.
Némi meglepetés, hogy az angol szavak hosszúsága átlagosan 6,1 betű és ezzel az angol nyelv nem a rövid, hanem a közepes hosszúságú szavakat használó nyelvek között van. Ide tartozik a német nyelv is, mivel szavai átlegosan még az angoltól is rövidebbek, mindössze 6 betűből állnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs 1 betűből álló angol szó, vagy szinte kilóméteres német szó. De az általában használt szavak átlagos hossza azt mutatja, hogy a német nyelv szavai űtlagosan rövidebbek, mint az angol szavak átlagos hossza írott formában.
A közepes hosszúságú szavakat használó nyelvek között van a magyar nyelv is. A statisztika szerint szavainak átlagos hossza 6,5 betű.  
Ha tehát magyarul írsz és egy 300 szavas cikket szeretnél írni, vedd a 6,5-öt, amennyi a magyar szavak átlagos hossza, adj hozzá egyet, a szó utáni szóközre számítva és a kapott 7,5-öt szorozd meg 300-al. Ez 2250-et ad, ami nem egészen másfél újságírói flekknek felel meg. (Az újságírói flekk másfeles sortávolsággal írt szöveg. Így 30 sor van egy A4-es hagyományos oldalon.  Szabály szerint egy sorban 60 karakter van, vagyis a flekken összesen 1800 betűhely van).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...