2019. december 18., szerda


Hogyan írj szakkönyvet?

A jó könyv alapja a jó terv. Érdemes tehát egy-két napot a jó terv elkészítésére szentelni. Akit ebben a részben javaslok, az egy folyamatterv. Te természetesen másképpen is dolgozhatsz, de azt édemes tudnod, hogy ez a folyamat már sokakat segített a jó könyv megírásában. A javaslatom a következő lépésekből áll:
1.    Keres egy célcsoportot. Azt mindenképpen tudnod kell, hogy kinek írod a könyvet. Jó, ha nem csak azt írod, hogy „Célcsoport: Nők”, hanem egy kicsit részletezed is a célcsoportodat és ezzel igyekszel szűkíteni, de egyben pontosítani a csoportot. Mondjuk így: Célcsoport: 35-50 év közötti háziasszonyok, akik szeretnének gazdaságosan, kevés pénzből finom ételeket készíteni a csaláfjuknak”.
2.    Határozd meg a vásárlódat. Ki az, aki megveszi a könyvedet? Nagyon sok esetben a célcsoport tagja és a vásárló nem esik egybe. Például ha matematikafejlesztő játékokról írsz 7-10 éves gyerekek számára, a célcsoportod a 7-10 éves gyerekek lesznek, de a könyvedet a szülők, elsősorban az anyukák veszik majd meg. A vásárló személy esetében is jó ha egy kicsit részletesen írod le a személyiségrajzot. Mondjuk az előző példánál maradva, valahogy így: „20-35 éves anyuka, aki szeretné, ha gyermeke jobb tanulmányi eredményeket érne el és ezzel megalapozná sikerességét az életben. Közepes, vagy magasabb jövedelmű, könyvbarát.”
3.    Keres a célcsoportod esetében egyolyan égető problémát, amelyet szeretne gyorsan, könnyen és egyszerűen megoldani és amiért a célcsoport tagja hajlandó fizetni is. Ez lesz a könyved témája.
4.    Készítsd el a könyv vázlatát. A könyv tervezett szerkezete szerint sorold fel az egyes fejezeteket. Nem elég azt írni, hogy például „3. Fejezet”. Szükség van egy néhány soros fejezetoff leírásra is, mivel az egész könyvet részletekben, néhány nap alatt írod meg. Így jól jön majd, ha a könyv szerkezete tervének elkészítésekor azt is leírod, hogy az adott fejezetben miről is akarsz majd tulajdonképpen írni.
A terv természetesen nem része a könyvnek. A fejezetleíró offokat is csak ritkán hagyják meg. Valamikor divat volt az offok megtartása, de ma már inkább kitörlik a kész szövegből ezeket a fejezetek előtt álló apró feljegyzéseket. (Biztosan olvastál már olyan 17-19 századi regényt, ahol a fejezetek előtt valami hasonló szöveg állt: „7. Fejezet, Amelyben a főhős hajóinasnak áll és megismerkedik a hajó fedélzete mosásának fontosságával”. Nos ezeket az offokat valamikor divat volt meghagyni, azzal az érveléssel, hogy aki a fejezetek előtt álló offokat végigolvasta, az rövid idő alatt megismerkedhetett a könyv tartalmával. A mai felfogás szerint elhagyjuk inkább a fejezetoffot, de a könyv írásában hihetetlenül nagy segítség.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...