2019. december 23., hétfő

Keress pénzt írással!


Bevezető és ajánlás

Szine nincs is olyan ember a Földön, aki fejében még ne fordult volna meg a gondolat, hogy ír egy könyvet. A könyv nem csak hasznos (az olvasó számára), hanem nagyon jót tesz az önbecsülésnek is (az író számára). A társadalom mindig külön elismerte azokat az embereket, akik valamilyen írással jelentkeztek. Nem csak a társadalmi véleményformáló szerepük volt mindig is jelentős, hanem a szakmai tudást és egyes probléma és szakma ismeretét is díjazta a közösség.
Soha korábban nem volt olyan könnyű könyvet írni és kiadni, mint most. Akkor meg miért ne írhatnál te is könyvet?
Persze, tudom, hogy nem könnyű. Vannak ugyan cikkek, amelyek arról szólnak, hogy hogyan írj könyvet, regényt vagy valami mást 5,10, 20, 30 vagy több nap alatt. Van aki már megtette. Én például írtam már regényt 30 nap alatt. Meg is jelent, nem is rosz. De! Akkor egy kihíváson vettem részt és meg akartam mutatni, hogy nekem ennyi idő is elég. Csakhogy ha most írnám meg, kétszer annyi időt használnák fel és a kész munkám ötször jobb lenne: Több időt (mondjuk 1-2 hetet) töltenék a kutatómunkával és a tervezéssel, az egyes részeket jobban átgondolnám, mondjuk minden rész megírása előtt adnák magamnak egy-egy napot gondolkodásra, rendszerezésre.és az ezt követő napon egyetlen nap alatt megírnám az átgondolt, megtervezett részt.
Regény esetében az ilyen munkamódszer általában 60-90 napot jelent. De nem kell azonnal regényt írnod. Miért nem írsz szakkönyvet? Egy szakkönyvet könnyeben és gyorsabban tudsz megírni.
A  szakkönyveket a téma feldolgozása alapján két nagy csoportba osztjuk. Az első csoport a téma teljes és átfogó ismeretét megköveteli a szerzőtől és a szakkönyv is átfogó, elmélyült. Ezek a könyvek általában 200-400 oldalasak és gyakran több kötetben jelennek meg. Vannak tudományágak, ahol ezek a könyvek képezik a szakkönyvek zömét. Ilyen az orvostudomány, filozófia, jog, társadalomtudomány. Persze minden más témában is lehet ilyen könyvet írni. Nagyon sok ismeret, hosszú kutatómunka, pontos tervezés és alapos írás kell hozzá. Mindez lassú tempót feltételez. Ilyen könyv megfelelő módszerrel nagyon gyakorlott és nagy tudású szerzők esetében is 6-12 hónap alatt készül el, de van olyan könyv is ebben a kategóriában, amelyet a szerző évekig írt.
A másik csoportba azok a szakkönyvek tartoznak, amelyek könnyen érthető nyelvezettel, gyorsan és egyszerűen megoldást mutatnak az egyes problémákra. Ha például valaki arra kiváncsi, hogy hogyan termeszthet paradicsomot a negyedik emeleti nyitott balkonján, teljesen feleslegesen traktáljuk talajismerettel, fóliasátras vagy szántóföldi zöldségtermesztés problémáival. Ezek a könyvek korábban általában 160-200 oldalasak voltak. Manapság mind népszerűbbek a 80-120 oldalas szakkönyvek, amelyek lehetővé teszik, hogy az olvasó könnyen és gyorsan megismerje egy égető probléma megoldásának lehetőségét.
Amikor azt mondom, hogy az írói munkádat kezd szakkönyvíróként, én ezekre az utóbbi könyvekre gondolok. Egy ilyen könyvet valóban meg lehet írni egy-két hét alatt. És a piacon is keresettebbek. A következő problémával pedig majd foglalkozol a következő könyvedben.
És mivel az utóbbi időben mind népszerűbbek az e-könyvek, néhány szót a digitális szakkönyvekről is kell szólnom. Az e- könyvekre két dolog jellemző:
1.    Általában rövidebbek, gyakran még az 50 oldalt sem érik el. (De az olvasók az ennyire rövid könyveket nemigen értékelik, úgy hogy inkább törekedj egy 50-100 oldalas könyv megírására)
2.    Az elektromos könyvet valamennyivel magasabb áron lehet értékersíteni, mint a szabvány könyveket.Pedig az előállítási költsége sokkal, de sokkal alacsonyabb. A legtöbbször a könyv eladási árának 10 százalékát sem éri el. És ami ugyancsak fontos, sokkal gyorsabban elkészül. Készítheted táblagépen, vagy akár okostelefonon is, de ha nem akarod magadat kínozni, akkor inkább egy elfogadható méretű billentyűzettel és monitorral rendelkező laptopot, vagy asztali számítógépet használsz. Amint befejezted a könyv írását, máris értékesítésre alkalmas, kész terméked van.  Az eladása is egyszerűbb, mert a szerző, vagy kiadó egyszerűen elküldi a vásárlónak a digitális filet, miután az kifizette a könyvet. Elküldheti autómatikus levélküldővel, de egyszerű e-mailben is. Sőt, ha kevesebbet akar dolgozni, használhat olyan autómatikus internetes rendszert is, amely azonnal lehetővé teszi a vásárlónak a könyv letöltését (miután fizetett, autómatikusan megkap egy olyan jelszavat, amivel beléphet arra a felületre, ahonan letöltheti a könyvet, vagy a rendszer autómatikusan elküldi neki a könyv anyagát e-mail címére). Az e-könyvekkel kapcsolatban még valamit meg kell jegyeznem: Szinte minden könyvet szövegszerkesztő programmal készítenek a szerzők. A szövegszerkesztő nagy előnye, hogy könnyű vele dolgozni. De nagy hátránya, hogy a szöveg annyiszor kerül autómatikusan átszerkesztődésre, ahányszor más és más gépen megnyitják az anyagot tartalmazó filet. Szétcsúszhat az egész anyag, vagy ha nem voltál elég figyelmes, a képek is vándorolhatnak egy kicsit, árvasorok jelentkezhetnek (csak egy bekezdés első sora marad az adott oldalon, vagy az utolsó sora csúszik át a következő oldalra – ez nem vall profeszionális munkára. Igaz ugyan, hogy például a Worldot már be lehet úgy állítani, hogy ezt a jelenséget kiküszöbölje). De ha biztosan jó munkát akarsz kiadni a kezeid közül, van egy egyszerű, könnyű és jó megoldás. Ha elkészültél a munkával, konvergáld le az egész anyagot pdf-be és azután a vásárlóknak ezt a formát küld el.

A bevezető végén szeretnék egyetlen ajánlást is tenni: Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki az életében majd egyszer szakkönyvet akar írni. De hogy ne akkor keljen majd keresgélned utánna, amikor éppen írni készülsz, vedd meg most és tedd olyan helyre, hogy mindig szem előtt legyen. Motiváló ereje van és az írói munkádban is segít majd.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...