2019. december 14., szombat

Niche vállalkozás - réspiac

Fulfilment tevékenység

Éva, 21, Szeged: Van egy többé-kevésbé sikeres blogom. A női fodrászatról, hajviselésről, dibvatról írok. Többször közöltem már interjút fodrászokkal. Azok elmondják, hogy milyen hajviselet ajánlanak, kiknek milyen frizurákat csináltak. Szóval ezt azért elég sokan olvassák a nők. A blogon keresztül az egyik fodrász ismerősöm válaszol is a nők kérdéseire: melyik hajfesték mennyire egészséges, vagy károsítja a hajat, mit lehet tenni fokozott hajhullás esetén, kinek milyen hajszín áll jól, meg ilyenek... A napokban megkeresett egy helyi vállalkozó, akinek, úgy tudom, nagyon jól menő fodrászkellék üzlete van a városban. Az üzlet ugyan kicsi, de mindig sok a vásárló nála. Azt ajánlotta, nyissak egy kis webshopot a blogomban. A webshop a fodrászoknak szólna, én írnám és kínálnám nekik a termékeket, ő meg a fulfilment lenne. Ezt nem igazán értettem, ezért megpróbáltam udvariasan kibekkelni a választ, azzal, hogy kértem egy hét gondolkodási időt. De ha ez nekem is jó, akkor akarom. Csakhát azt nem tudom, hogy mi az a fulfilment és hogyan működik a dolog?

Válasz: Arra kaptál ajánlatot, hogy indíts egy specializált webshopot, amelyik réspiacon dolgozik: Fodrászok számára árul vegyszereket, kellékeket. Ilyen valóban kevés van az Interneten, viszont egyre nagyobb a kereslet ezek a szerek iránt, különösen amióta a készítmények gyártói mind erőteljesebben nyitnak a férfi hajkozmetikák irányába is. Neked van egy jó blogod, tehát érdemes megfontolnod azt, hogy a blog egy részén webshopot üzemeltetsz.
Webshopok esetében az online dolgozó emberek számára a problémát a termékkel történő munka fizikai része jelenti: Raktárkészletet kell létesíteni. Ehhez sokszor megfelelő termet kell bérelni, vagy venni. Berendezésre, raktárkészletre van szükség. Nem kis összeg. Azután itt van még a kötelező és szükséges dokumentumok vezetése. Rengeteg időt köt le. A munka másik része, a termék megfizettetése, csomagolása és kiszállítása, a vevők panaszainak kezelése ugyancsak rengeteg időt emészt fel.
Ez a helyzet hozta azt az ötletet, hogy a webshopok úgynevezett fulfilment tevékenységű cégekkel szövetkeznek. A fejlett országokban ez egyre gyakoribb kapcsolat. A webshop online cég, amely a termékek ismertetésével, marketinggel, hirdetéssel foglalkozik. (Van rá példa, hogy a megrendelés is a webshophoz fut be, amit azután továbbít a fulfilment céghez.) A munka fizikai részét pedig a fulfilment cég végz.
A ti esetetekben érthető a kereskedelmi vállalkozó javaslata: Kap egy jó reklámfelületet, megszüntetheti az üzletet, mert a jövőben csak a raktárból is tud majd dolgozni. Neked is kedvező lehet a javaslat, mert a már meglévő blogodat olyan résszel egészíted ki, ami még több olvasót vonzhat és még több minőségi tartalommarketing poszt megjelentetésére ad lehetőséget. Persze a részleteket (kinek mi a pontos feladata, ki mennyit kap ezért a jövedelemből, stb) még meg kell beszélnetek és erről mindenképpen kössetek egy együttműködési szerződést.
A fejlett országokban mind gyakoribb, hogy a fulfilment tevékenységüket maguk a termékek gyártói ajálnják fel blogolóknak. Ezzel átugorják a nagykereskedelmet, tehát mintegy 20 százalékkal csökkenthetik az eladási árat, amivel a webshop tevékenységet végzőt tudják jutalmazni (általában 5-10 százalékot ajánlanak fel, de ez is jó bevételi forrás egy célzott reklámtevékenység érdekében minőségi posztokat közlő blognak, webshopnak). Így a gíártó cégnek úgy lehet az egész világra nyitott "kiskereskedelmi hálózata", hogy közben nagykereskedelem nincs is a láncban.
Milyen termékek esetében lehet ilyen kapcsolatot kiépíteni? Szinte minden olyan termékek esetében, amelyeket webshopokkal felölelnek, amelyeket az interneten lehet árulni:

  • karórák
  • drága napszemüvegek
  • divatkiegészítők
  • edzőruhák
  • joga kiegészítők
  • kerékpározáshoz szükséges kellékek
  • autó, motor és kerékpár alkatrészek
  • TV és más elektromos felszerelés
  • mobiltelefonok és kiegészítők
  • kozmetikai cikkek
  • könyvek
  • hajápoló szerek
  • lakástextil termékek
  • kézmúves termékek
  • ékszerek...

Javaslom, nézd meg a következő oldalt is: https://onlinevilag.blogspot.com/p/niche-respiac-vallalkozasi-otletek.html






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...