2019. december 28., szombat

Vállalkozás fiataloknak, időseknek, nőknek, férfiaknak


Írj folytatásos regényt

Egy vállalkozás, amelyhez nem kell vállalkozást indítanod és fenntartanod!!!

Az ötletről: Az előző századokban az volt a jellemző, hogy a kezdő írók először folytatásos regénnyel próbálkoztak. Több ismert regény is így született. Többek között nagyon sok országban így mutatták be a 20. Század ikonikus regényét, Erich Segal Szerelmi történetét, a Love storyt.
A folytatásos regény igen népszerű az újságok körében, mert ez a leghatásosabb “fegyver”, amivel az időszakos olvasót állandó olvasóvá tudják tenni, ez pedig rendkívül fontos az eladott példányszám növelése érdekében. Mégis az újságokban alig van folytatásos regény, mivel ilyen regényt manapság alig írnak a szerzők. Tehát, ha ilyesmivel szeretnél foglalkozni, nem kell túl nagy konkurenciára számítanod.
A folytatásos regény írásának módszere alapjában véve megegyezik a regényírás módszerével. Az eltérés csupán a fejezetek hosszában és a fejezetek számában mutatkozik meg. A regény általában 18-25 fejezetből áll. Egy-egy fejezet hossza 8-15 könyvoldal. A könyvoldal nagyon változó lehet, attól függöen, hogy egy oldalon hány sort jelentetnek meg és egy sorban hány betű van. Flekkre lefordítva a fejezetek hossza általában 10-15 A4-es oldal.. (A flekk újságírói mértékegység: Másfeles sortávolsággal egy oldalon 30 sor van és egy sorban 60 karakterhelyet írúnk 11-es vagy 12-es betűnagysággal). A regény szerkezeti felépítéséről többet itt tudhatsz meg: https://onlinevilag.blogspot.com/2019/12/keress-penzt-irassal.html. De ha kérdésed van, ingyenes konkrét választ kaphatsz a következő e-mailen tőlem is: miksa.beer@gmail.com. Küldj egy e-mailt, amiben megírod a kérdésedet.
A regény fejezetének hosszát az határozza meg, hogy az emberek egyszerre mennyit olvasnak el. Azok akik szeretnek olvasni, általában 30-60 percet olvasnak naponta. Ez 30-60 felesnek (radios újságírói mértékegység: 14 sor egy A4-es lapon soronként 60 betűhellyel . az átlagos hangosan olvasó ember szabályosan olvasva a legtöbb nyelven egy felest egy perc alatt olvas fel). Vagyis 15-30 A4-es flekket olvas el aaz olvasó. Ez egy vagy két fejezet.
Azok az emberek, akik csak átlagosan olvasnak, 15 percet olvasnak egyfolytában naponta. Ez fél-egy fejezetnek felel meg. Ez magyarázza azt a tendenciót is, hogy az írók az utóbbi időben igyekeznek rövidebb fejezeteket írni, amelyek csak 7-10 A4-es oldalt képeznek.
A folytatásos regény abban tér el a klasszikus regénytől, hogy a részek (itt nem fejezetekről, hanem folytatásokról beszélünk) rövidebbek és a számuk nagyobb. Egy-egy újságoldalon 10-12 flekk írás fér el. Az olvasók nem szeretik a 3 flekknél hosszabb írásokat. Így a szerkesztőségek is olyan folytatásos regényeket fogadnak el szivesen, ahol egy-egy folytatás 3 flekk. Ettől rövidebb írásban nehéz jól megírni egy jelenetet, bár voltak már olyan szerzők (például Örkény István) aki a mindössze egy feles (fél flekk máretű) egyperceseivel lett méltán népszerű.
Tehát úgy kell írnunk, hogy 3 flekben elmondjuk ey-egy rész tartalmát. Ebbe legtöbb két jelenetet lehet belegyömöszölni. Ahhoz, hogy a mű regény legyen és ne kisregény, 160 könyvoldalnyi anyag kell, ami már 200 flekből is megoldható. Tehát a folytatásos regény 60-80 folytatást tartalmaz. Mivel egy egy rész egy vagy két jelenetből áll, így a folytatásos regény is megoldható 100-110 jelenetből.
Megvalósítás lépésről lépésre:
1.    Szánj rá egy hetet és keress olyan érdekes történeteket, amelyekről regényt lehet írni. Ilyen történeteket bőségesen találhatsz a napi hírek, a bulvár sajtó hasábjain, vagy az interneten is az élettörténetek között. Választjál ki öt megfelelő történetet. Gondolj arra, hogy melyik újságnak írsz. A folytatásos regényeket nagyon kedvelik a nők, de ide női téma kell. A fiatalok esetében ifjúsági témát kell keresned, mig a fiúk általában a harcias és kalandrergényeket kedvelik. A férfiak a sikeres vállalkozókról, sportolókról szeretnek olvasni.
2.    A következő héten dolgozd ki a folytatásos regény szerkezetét. A történeteket bontsd jelenetekre
3.    A harmadik héten kezd el írni a történeteket. Az első folytatásos regényt a saját blogod számára írod. Ennél írj meg 10-15 folytatást. Azután vedd elő a második, harmadik és negyedik történetet és ezekből mindegyikéből készíts el 3-5 folytatást.
4.    Indíts el egy blogot, amelyen folyamatosan megjelentetsz egy-egy folytatást a saját magadnak írt könyvből.
5.    Készíts el egy e-mailt, amelyben az újságok szerkesztőségeinek felkinálod a folytatásos regényedet. Mutatkozz be, utalj a blogodra. Tegyél árajánlatot is. Ha a szerkesztőség naponta kér egy folytatást, fizetésképpen 100.000 forintot kérj minimum (nettó). Tehát egy-egy rész árát 3000-4000 forint körül számítsd. Ha ritkábban akarnak megjelentetni egy-egy részt, akkor a részek árának magasabbnak kell lenni. A legritkább esetben, amennyiben heti egyszeri megjelenést kínálnak fel, 12.000-15.000 forintot is kérhetsz egy-egy részért.
6.    Soha ne add el ugyanazt a kéziratot két lapnak.
7.    Szerződéskötéskor ne mondj le a szerzői jogról. Így lehetőséged lesz arra, hogy a folytatásos regény befejezése után mint önnálló könyvet jelentesd meg. Van olyan kiadó, amelyik vállalja, hogy egyetlen könyv megvétele alapján is megjelenteti a könyvet, mégpedig ez az egy könyv áráért. Vagyis feltöltöd a könyv tartalmát, fedőlaptervet, virtuálisan aláírod a szerződést és meghatározod az árat, majd megrendelsz és kifizetsz egy könyvet, amit postán küldenek el. Ezután kezdheted majd hirdetni a könyvedet, a potenciális vásárlókat pedig a kiadóhoz irányíthatod. Ők elvégzik az eladás és postázás feladatait. Egy ilyen könyv ára legtöbb 10 dollár lehet, amiből neked 25-50 százalék hasznod lehet (függ a könyv nyomtatási költségeitől – lapok száma, van-e és hány olyan oldal, amelyen szines kép van, fedőlap minősége). Vagyis ha a könyvedből elkel 1000 darab, ami egy magyar nyelvközösség esetében elérhető szám, 2500-3000 dollárt keresel, ami amerikai viszonylatban is jó fizetésnek számít.
.
A vállalkozás előnye:
·         Könnyen indítható költségek nélkül
·         Virus jellegú reklámlehetőség (Magától terjedő reklám-információ a közösségi médiákban)
·         Saját brandnamet hozhatsz létre
·         Széles olvasótábort építhetsz ki
·         Már most elkezdheted a munkát, attól függetlenül, hogy hány eves vagy

A vállalkozás hátránya:
·         Neked kell meggyőzni a szerkesztőségeket, hogy elfogadják a folytatásos regényedet
·         Folyamatosan dolgoznod kell
·         Fontos, hogy mindig tiszteletben tartsd a határidőket (ezért szükséges, hogy 5-10 folytatással mindig a már leadottak előtt járj az írással)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...