2019. december 10., kedd

Csak ez ad gazdasági biztonságot a vállalkozónak

Állj több lábon

Nézd meg, hogyan dolgozna a világ legeredményesebb vállalkozói. A legtöbbjüknek 2-3 különböző vállalkozása van, vagy legalább 2-3 különböző vállalkozásban résztulajdonos. Még azok is, akik egy nagy sikerű vállalkozással törtek a csócsra, roved időn belül keresnek valami hasonló, de mégis merőben más üzleti vállalkozást és abba is belefognak.
Arról van szó, hogy a legbiztosabb piacnál is vannak visszaesések, holt időszakok. Ilyenkor bizony jó, ha a vállalkozásnak más piaca is van. A világ leggyorsabb soirtkocsijait gyártó Lamborghini ezért gyárt traktorokat is, a Renault teherautókat és traktorokat, illetve a Samsung nevű Dél Korea-I gyárában az autók mellett mobil telefonokat és televíziókat is. De ismert a svéd Saab autógyár katonai repülőgépei, a Gripenek, a Peugeot, BMW vagy Honda autógyárak motorkerékpárjai.
A több lábon állás akkor a legjobb, ha két vagy háro olyan termelési programról van szó, amelyik ugyanazzal a termelési rendszerrel előállítható, vagy szolgáltatásként végezhető olyan termékekkel, szolgáltatásokkal jelentkezik a piacon, amelyek célközönsége más és más. Így a több termelési program elindítása minimális költségekkel, vagy akár töbletköltség nélkül is elindítható, de biztosítja azt, hogy ha a fő termék célközönségének piaca csökken, a második, vagy harmadik termék célközönségének piaca még elegendő, hogy a vállalkozás folytassa a munkát.
Egyik kedves internet ismerősöm, Magyarország egyik vezető internetes vállalkozási szakembere, Görög Ádám azt javasolja azoknak, akik a segítségét kérik vállalkozás indításakor, hogy csak egy termékre, termelési programra fokuszáljonak. A férreértés elkerülése végett: Nem azt javasolja, hogy csak egy terméked legyen. Azt jevesolja, hogy amikor indulsz, legyen egy jüó terméked, vagy programod és teljes energiáddal arra a programra fókuszálj. Nem tudsz ugyanabban az időben kellő figyelmet szentelni két vagy több programnak.
És ha az első programod már életképes és megáll a lábán, kezdj el foglalkozni egy másik vállalkozási ötlettel is, természetesen úgy, hogy közben az első programodnak is megadod a szükséges figyelmet, hogy töretlenül fejlődjön tovább. Nehéz meghatározni, hogy hány programmot érdemes, vagy kell indítani. Mindenesetre legalább két olyan vállalkozási program kellene, amely nem ugyanazon célcsoporthoz szóll és nem rokonszakmát képviselnek. Bár meg kell mondani, hogy a vállalkozók egy része, különösen az idősebb családi vállalkozások egyetlen termelési programra irányulnak.
Három termelési programnál többel meg magánvállalkozó szerint már nem érdemes foglalkozni, mert túlságosan felaprózza a vállalkozó idejét és erejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérlek, segíts nekem. Érdakal a véleményed. Írd ide (Köszönöm):

Niche online vállalkozási ötletek

 Hogyan keressek niche vállalkozási ötleteket?   Amy, 16: Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy vállalkozást indítsak. Ezért inkább azokat a...